Serwis kawowy

Podążając za trendami kawowymi w Polsce chcielibyśmy zaproponować Państwu Obsługę baristyczną eventów metodami “alternatywnego parzenia kawy”. W ostatnich latach, rynek kawowy przeszedł kolejną rewolucję. Kawiarnie przestają stawiać na wielkogabarytowe ekspresy ciśnieniowe, które pod ciśnieniem potrafią “wycisnąć” z kawy mocne espresso z bogatą cremą. Kawiarnie powracają do “korzeni” czyli do parzenia “przelewowego” w którym najważniejsza jest kawa- oczywiście najwyższej jakości oznaczana mianem “speciality” z najlepszych Polskich i zagranicznych palarni. Poniżej znajdą Państwo pełny opis urządzeń jakimi dysponujemy:

 

Dripp

Urządzenie wyglądem przypominające filiżankę z dziurą u podstawy. Wykonane jest ze szkła, porcelany bądź plastiku. W naszej firmie używamy wyłącznie szklanych i porcelanowych dripperów. Do zaparzenia kawy- jak większość urządzeń alternatywnych- używa się papierowego filtra który umieszcza się w środku naczynia.

Chemex

Szklane naczynie kształtem przypominające klepsydrę, w którym kawa przelewa się z górnej do dolnej części. Do parzenia kawy używa się grubych filtrów, dzięki czemu smak kawy jest niezwykle delikatny. Przez swój niepowtarzalny wygląd, Chemex, znalazł swoje miejsce nie tylko w kawiarniach, ale także w Museum of Modern Art w Nowym Yorku.

Syphon

Jedna z najbardziej efektownych metod parzenia kawy. Wyglądem przypomina skomplikowane urządzenie laboratoryjne. Podgrzana woda, przechodzi do górnej części naczynia, w którym następuje zaparzanie. Po upływie określonego czasu, kawa zostaje wciągnięta pod ciśnieniem z powrotem do naczynia dolnego, przechodząc przez papierowy filtr który oddziela zmielone ziarna kawy od naparu.